Święto Światła

Publié le par Katarzyna Sobotka

Od kilku już dni supermarkety prześcigają się w promocjach na mąkę i patelnie.

Przyszedł czas naleśników czyli "La Chandeleur"!

Święto to z pochodzenia pogańskie, chrystianizowane w 472 roku obchodzi się 40 dni po Bożym Narodzeniu.

Nazwa tego niezwykłego dnia wywodzi się od świecy (chandelle), bo światło gra w nim główną rolę.

Jest to moment, w którym dni wydłużaja się pozwalając na rozpoczęcie siewów zbóż.

Niegdyś 2-ego lutego odbywała się procesja, w czasie której wierni nieśli świece.

Do dnia dzisiejszego pozostały jedynie naleśniki.

Dlaczego naleśniki? Ich kolor i kształt przypomnają świecę/słońce!

Ja też (dopingowana przez Mruczkę i Mruczozaura) postanowiłam ulec tradycji i nasmażyć naleśników!

Moja wersja (alternatywna mimo wszystko: mąka z tapioki, mleko kokosowe) została zaaprobowana przez domowych smakoszy.

Przesąd każe podrzucać naleśnika trzymając w ręku złotą monetę. Jeżeli naleśnik wyląduje z gracją na patelni oznacza to dobrobyt na najbliższy rok.

Słońce w Chandeleur oznacza długą zimę!

Miłego weekendu!

Święto Światła
Święto Światła

Technikę smażenia doskonałych naleśników można podpatrzeć na ulicach Angers.

Święto Światła
Święto Światła
Święto Światła
Święto ŚwiatłaŚwięto Światła

Publié dans takie sobie

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
W
Naleśniki w wykonaniu Kociej Mamy w odróżnieniu do tych smażonych (a właściwie paćkanych )przez jakiegoś domorosłego kucharza bardziej przemawiają do mojej estetyki :-)
Répondre
M
C est quoi la base de ta pâte?<br /> Je fais des crêpes dimanche
Répondre
K
C'est la farine de tapioca, lait de noix de coco, œuf et voilà les enfants pensent que c’était trop bon. Pour une fois j'ai réussi ma pâte sans gluten!!!